Hillary Clinton heeft senator Tim Kaine als kandidaat voor het vicepresidentschap gekozen. De Democratische presidentskandidate zei dit tijdens een bijeenkomst in Tampa.

“Ik ben opgewonden om Tim Kaine als mijn running mate aan te kondigen, een man die zich heeft toegewijd om te vechten voor anderen’’, aldus de politica op Twitter.

Kaine is momenteel senator voor Virginia, een belangrijke swing state in de komende verkiezingen. Hij geldt als een populaire politicus, die vloeiend Spaans spreekt en een Afrikaans-Amerikaanse kerk bezoekt.

De 58-jarige Kaine werd geboren in Minnesota, maar zijn politieke leven speelt aan de oostkust. Zo was hij onder meer burgemeester van Richmond, de hoofdstad van de staat Virginia. Later werd hij ook gouverneur van de staat.

De Amerikaanse Politico stelt dat Kaine een logische keuze is: Virginia is een swing state, en Kaine kan daar dus de doorslaggevende rol spelen. Hij is katholiek en spreekt vloeiend Spaans, wat de hispanics in Amerika aan zal spreken.

'Wall Street-kandidaat'

Maar critici vragen zich af of Kaine de achterban van Bernie Sanders wel aan kan spreken. Tijdens de voorverkiezingen bleek Sanders veel populairder dan verwacht, en de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump lijkt hetzelfde publiek aan te spreken als Sanders.

Kaine heeft zijn imago echter niet mee. Hij lijkt deels voor het vrijhandelsverdrag TTIP, tussen de VS en de EU, te zijn, en hij was ook voorstander van TPP, een vrijhandelsverdrag voor landen aan de Grote Oceaan, zoals Japan, de Verenigde Staten en Australië. Critici noemen hem daarom een 'Wall Street-kandidaat'.

Wall Street is inderdaad blij met de keuze van Kaine, zo stelt Politico. Maar dat ligt niet zozeer aan Kaine zelf - Wall Street was vooral bang dat Clinton voor een 'populistische' kandidaat zou gaan die de financiële wereld aan zou willen pakken.

Sanders-aanhangers wijzen er daarnaast ook op dat Kaine op andere onderwerpen er nogal conservatieve standpunten op nahoudt. Zo stemde Kaine in de senaat in met regelingen die abortus gemakkelijker maken, maar zelf is hij als katholiek geen groot voorstander. "Ik houd er zelf niet zo van. Ik ben tegen abortus", zei hij afgelopen week volgens NBC News.

Kaine is volgens Politico vooral een mainstream politicus in de Democratische Partij. En dat is ook het probleem voor de aanhangers van Sanders: zij zijn juist tegen de gevestigde orde. Clinton zelf maakt daar ook al onderdeel van uit, en volgens critici had Clinton met de keuze van haar running mate juist een ander publiek aan moeten spreken. Zij zijn bang dat Trump er nu vandoor gaat met de aanhangers van Sanders.

Contrast tegen Trump

Desondanks kan Kaine ook op veel steun rekenen. Vakbond AFL-CIO is blij met Kaine, en benadrukt voornamelijk dat hij zich hard maakt voor werknemers, meldt Politico.

Ook verschillende organisaties die opkomen voor de belangen van vrouwen, zoals de National Organization for Women (NOW), verwelkomt Kaine met open armen, ondanks zijn conservatieve houding tegenover abortus. "De combinatie van Hillary Clinton en Tim Kaine is een scherp contrast ten opzichte van Trump en zijn running mate Pence, die de klok willen terugdraaien en een oorlog tegen vrouwen beginnen", aldus NOW.

Bron: ANP/Z24

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl